Toggle Navigation

 

Pita sa jajetom na oko

Dobro upakovan spanać može stajati u frižideru tri do četiri dana.

Plativoo
Priprema

Zagrejati rernu na 220°C.

Ulje zagrejati u velikom tiganju. Dodati spanać i kratko dinstati dok ne omekša, zatim ga procediti što je moguće bolje. Umešati sitan sir i začiniti muskatnim oraščićem.

Rastanjiti lisnato testo na papiru za pečenje i malo na gore zavrnuti krajeve da fil ne iscuri. Izbockati testo viljuškom, da se previše ne naduva pri pečenju. Peći 15 minuta ili dok ne postane tek pomalo braonkasto. Izvaditi testo iz rerne i sačekati ili prstima lagano pritisnuti da se spusti.

Staviti spanać sa sirom po površini, ostavljajuci četiri prazna kruga u sredini svakog kvadranta i u svaki pažljivo spustiti po jedno jaje.

Začiniti i vratiti u rernu još 10-15 minuta dok belanca ne postanu bela, a žumanca u polutečnom obliku, kao za jaje na oko.

Pitu servirati toplu.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 160 g

Energetska vrednost porcije - 290 kcal

Belančevine - 12 g

Belančevine (%) - 17 %

Masti - 19 g

Masti (%) - 58 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 107 mg

Ugljeni hidrati - 19 g

Ugljeni hidrati (%) - 25 %

Natrijum - 431 mg

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 80 g

Energetska vrednost porcije - 145 kcal

Belančevine - 6 g

Belančevine (%) - 8.5 %

Masti - 9.5 g

Masti (%) - 29 %

Zasićene masti - 2.5 g

Holesterol - 53.5 mg

Ugljeni hidrati - 9.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 12.5 %

Natrijum - 215.5 mg

Vlakna - 1 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

40 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 2 kašike maslinovog ulja
    • 400 g svežeg spanaća
    • 250 g sitnog sira
    • muskatni oraščić
    • 200 g lisnatog testa
    • 4 jaja