Toggle Navigation

 

Pita sa patlidžanom

Svež patlidžan treba potrošiti u roku od par dana, a ako je potrebno u fružideru može stajati do 5 dana, uvijen u plastičnu kesu. Ne treba ga držati blizu paradajza i jabuka, jer oni ispuštaju gas koji ubrzava sazrevanje.

Plativoo
Priprema

Patlidžane iseći na kockice i dinstati par minuta zajedno sa iseckanim crnim lukom. Dodati jaja, promešati i posuti peršunom.

Kore ređati u tepsiju, premazati uljem, filovati nadevom od patlidžana, preklopiti korama i ponavljati postupak dok se ne potroše sastojci.

Pitu peći u rerni zagrejanoj na 200°C oko 30 minuta.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 100 g

Energetska vrednost porcije - 160 kcal

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 13 %

Masti - 3 g

Masti (%) - 33 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 35 mg

Ugljeni hidrati - 11 g

Ugljeni hidrati (%) - 54 %

Natrijum - 114 mg

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 50 g

Energetska vrednost porcije - 80 kcal

Belančevine - 1 g

Belančevine (%) - 6.5 %

Masti - 1.5 g

Masti (%) - 16.5 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 17.5 mg

Ugljeni hidrati - 5.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 27 %

Natrijum - 57 mg

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

20

Vreme pripreme

45 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 500 g kora za pitu
    • 500 g patlidžana
    • 200 g crnog luka
    • 5 jaja
    • 2 kašike ulja
    • peršun
    • so,
    • biber