Toggle Navigation

 

Pivske ovsene kiflice

Navodno najstariji sačuvani recept na svetu je za pivo.

Plativoo
Priprema

U činiju staviti obe vrste brašna, pivo, so, suvi kvasac, šećer, ulje i polovinu količine maka.

Umesiti glatko testo, podeliti na 6 jufki i ostaviti da odstoji oko pola sata.

Svaku jufku razviti oklagijom na list debljine 1 cm, iseći na 8 delova (trouglova) i uviti kiflice.

Poređati kiflice u pripremljenu tepsiju, premazati umućenim jajetom i peći u rerni zagrejanoj na 180° C oko pola sata.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 40 g

Energetska vrednost porcije - 100 kcal

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 11 %

Masti - 3 g

Masti (%) - 29 %

Zasićene masti - 0 g

Holesterol - 5 mg

Ugljeni hidrati - 15 g

Ugljeni hidrati (%) - 60 %

Natrijum - 22 mg

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 20 g

Energetska vrednost porcije - 50 kcal

Belančevine - 1 g

Belančevine (%) - 5.5 %

Masti - 1.5 g

Masti (%) - 14.5 %

Zasićene masti - 0 g

Holesterol - 2.5 mg

Ugljeni hidrati - 7.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 30 %

Natrijum - 11 mg

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

40

Vreme pripreme

90 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 300 ml piva
    • 500 g pšeničnog brašna
    • 100 g ovsenog brašna
    • 100 ml ulja
    • 1 suvi kvasac
    • 200 g mlevenog maka
    • 1 jaje
    • 1 kašičica soli
    • 1 kašika šećera