Toggle Navigation

 

Pogačice sa kiselim mlekom

Kiselo-mlečni proizvodi, među kojima u našoj sredini najviše konzumirani jogurt i kiselo mleko, hranljivi su, ukusni i veoma povoljno utiču na zdravlje, te se u sastavu pravilne ishrane preporučuje konzumiranje ovih proizvoda i mleka dva do tri puta u toku dana. Za odrasle se preporučuje da sadržaj mlečne masti bude što manji.

Priprema

Izmešati brašno sa praškom za pecivo, dodati so i puter i umesiti sipkavo testo.

Dodati kiselo mleko i zamesiti glatko testo. Od testa formirati rolnu prečnika 5 cm i iseći manje komade, širine 2,5 cm.

Pogačice poređati u podmazani pleh, premazati umućenim jajetom, posuti susamom i peći u zagrejanoj rerni na 180°C, oko 20 minuta, dok ne porumene.

Pogačice servirati i poslužiti tople uz napitak po želji.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 30 g

Energetska vrednost porcije - 85 kcal

Natrijum - 120 mg

Masti - 3 g

Masti (%) - 38 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 18 mg

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 11 %

Ugljeni hidrati - 11 g

Ugljeni hidrati (%) - 51 %

Vlakna - 0 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 15 g

Energetska vrednost porcije - 42.5 kcal

Natrijum - 60 mg

Masti - 1.5 g

Masti (%) - 19 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 9 mg

Belančevine - 1 g

Belančevine (%) - 5.5 %

Ugljeni hidrati - 5.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 25.5 %

Vlakna - 0 g

Broj osoba

20

Vreme pripreme

40 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 250 g pšeničnog brašna
    • 1 kesica praška za pecivo
    • 60 g putera
    • 175 ml kiselog mleka
    • so
    • 1 jaje
    • susam