Toggle Navigation

 

Pogačice sa spanaćem

Najveća vrednost spanaća je u bogatstvu minerala i vitamina, a veoma maloj energetskoj vrednosti namirnice. Izdvaja se sadržaj vitamina A i K, folata i luteina važnog za prevenciju određenih bolesti oka, kao i bogatstvo kalcijuma, magnezijuma, fosfora i kalijuma.

Priprema

Spanać sitno iseckati i pomešati sa sirom.

Lisnato testo razvući oklagijom na tanki list. Preko testa staviti slaninu u listićima, premazati nadevom pripremljenim od spanaća i sira, posoliti po ukusu i uviti u rolat. Iseći rolat na šnite debljine 2 cm, okrenuti ih da izgledaju kao pužići i poređati u tepsiju.

Pogačice peći u rerni zagrejanoj na 180°C oko 20 minuta, a zatim ih izvaditi iz rerne, posuti rendanim kačkavaljem i vratiti da se zapeku oko 5 minuta.

Uz pogačice poslužiti kiselo mleko.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 30 g

Energetska vrednost porcije - 80 kcal

Natrijum - 162 mg

Masti - 6 g

Masti (%) - 60 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 6 mg

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 17 %

Ugljeni hidrati - 5 g

Ugljeni hidrati (%) - 23 %

Vlakna - 0 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 15 g

Energetska vrednost porcije - 40 kcal

Natrijum - 81 mg

Masti - 3 g

Masti (%) - 30 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 3 mg

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 8.5 %

Ugljeni hidrati - 2.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 11.5 %

Vlakna - 0 g

Broj osoba

40

Vreme pripreme

50 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 500 g lisnatog testa
    • 300 g mladog sira
    • 200 g barenog spanaća
    • 80 g slanine u listićima
    • so
    • 150 g kačkavalja