Toggle Navigation

 

Povrće u gibanici

Raznovrsno i raznobojno povrće u jednom obroku, ali i tokom čitavog dana! Naučna istraživanja su pokazala da kombinacije više vrsta povrća imaju izraženiju antioksidantnu aktivnost, koja vodi smanjenju rizika za hronične bolesti, nego što je imaju zasebno uzete vrste povrća.

Plativoo
Priprema

Iseckati crni luk i prodinstati na ulju. Dodati izrendanu šargarepu, krompir i celer, posoliti i dinstati 5 minuta. Na kraju dodati šampinjone isečene na listiće i dinstati još10-ak minuta. Ostaviti povrće da se prohladi. Sir pomešati sa kajmakom, dodati kiselu pavlaku, jaja i mleko, posuti iseckanim peršunom i dodati ohlađ‚eno povrće. Tepsiju premazati uljem, staviti tri kore tako da vise preko ivica posude, a ostatak kora iscepkati i umakati u pripremljen fil od povrća i sira. Re‚đati preko kora i ponavljati postupak dok se ne potroše sastojci. Prekriti gibanicu, ušuškati korama sa strane i peći oko 30 minuta u rerni zagrejanoj na 200°C. Gotovu gibanicu sa povrćem izvaditi iz rerne, isprskati vodom i ostaviti da se ohladi.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 60 g

Energetska vrednost porcije - 100 kcal

Natrijum - 139 mg

Masti - 5 g

Masti (%) - 43 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 42 mg

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 13 %

Ugljeni hidrati - 11 g

Ugljeni hidrati (%) - 44 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 30 g

Energetska vrednost porcije - 50 kcal

Natrijum - 69.5 mg

Masti - 2.5 g

Masti (%) - 21.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 21 mg

Belančevine - 1.5 g

Belančevine (%) - 6.5 %

Ugljeni hidrati - 5.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 22 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

30

Vreme pripreme

90 min.

Sastojci

    • 500 g kora za pitu
    • 100 g šargarepe
    • 100 g krompira
    • 100 g celera
    • 100 g šampinjona
    • 100 g crnog luka
    • 100 g sitnog sira
    • 100 g kajmaka
    • 2 kašike ulja
    • 5 jaja
    • 100 g kisele pavlake
    • 200 ml mleka
    • 3 kašike peršuna
    • so,