Toggle Navigation

 

Prolećna pletenica

Šafran se koristi već nekoliko milenijuma, u medicini i kulinarstvu, deo je mitologije i savremene kuhinje i najskuplji je začin na svetu.

Plativoo
Priprema

Kvasac razmrviti, posuti šećerom, preliti toplom vodom i ostaviti da uskisne.

U posudu staviti brašno, šećer, pripremljen kvasac, žumanca, 200 g margarina, so, šafran, koru od limuna i na kraju dodati prašak za pecivo. Umesiti glatko i rastegljivo testo. Ostaviti na toplom mestu da se udvostruči.

Udvostručeno testo premesiti na radnoj površini, razviti tri valjka i premazati rastopljenim margarinom. Isplesti pletenicu, saviti i staviti u okruglu tepsiju.

Premazati umućenim belancima sa susamom i ostaviti 10-ak minuta na toplom. Pletenicu peći u rerni zagrejanoj na 100°C oko 10 minuta, a zatim još 20 minuta na temperaturi od 180°C.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 100 g

Energetska vrednost porcije - 275 kcal

Belančevine - 6 g

Belančevine (%) - 9 %

Masti - 12 g

Masti (%) - 41 %

Zasićene masti - 6 g

Holesterol - 61 mg

Ugljeni hidrati - 35 g

Ugljeni hidrati (%) - 50 %

Natrijum - 170 mg

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 50 g

Energetska vrednost porcije - 137.5 kcal

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 4.5 %

Masti - 6 g

Masti (%) - 20.5 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 30.5 mg

Ugljeni hidrati - 17.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 25 %

Natrijum - 85 mg

Vlakna - 1 g

Vreme pripreme

90 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 800 g brašna
    • 40 g svežeg kvasca
    • 2 kašike šećera
    • 1 kašika soli
    • 350 ml mlake vode
    • šafrana
    • 2 kašike susama
    • 3 jajeta
    • rendana kora limuna
    • 1 kesica praška za pecivo
    • 250 g margarina
Ključne reči:
brašno šafran susam jaja