Toggle Navigation

 

Pržene lepinjice

Za pečenje u dubokoj masnoći koristite palmino ulje ( možete ga pronaći u dobro snabdevenim marketima). Nakon pečenja ulje ohladite i procedite i ponovo iskoristite kada vam bude trebalo.

Priprema

Razmutiti kvasac i šećer sa malo mlake vode i ostaviti da nabubri.

Pomešati brašno, so, pripremljen kvasac, mleko, preostalu vodu i umesiti glatko testo. Ostaviti da odstoji.

Premesiti testo na radnoj površini, razvaljati na debljinu 1 cm i iseći na kvadrate veličine 5 cm. Pokriti krpom i ostaviti da odstoji 20 minuta.

Lepinje pržiti u dubokom vrelom ulju.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 145 g

Energetska vrednost porcije - 380 kcal

Natrijum - 22 mg

Masti - 8 g

Masti (%) - 20 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 1 mg

Belančevine - 10 g

Belančevine (%) - 11 %

Ugljeni hidrati - 66 g

Ugljeni hidrati (%) - 69 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 72.5 g

Energetska vrednost porcije - 190 kcal

Natrijum - 11 mg

Masti - 4 g

Masti (%) - 10 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 0.5 mg

Belančevine - 5 g

Belančevine (%) - 5.5 %

Ugljeni hidrati - 33 g

Ugljeni hidrati (%) - 34.5 %

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

6

Vreme pripreme

60 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 500 g pšeničnog brašna
    • 20 g kvasca
    • 200 ml mleka
    • 100 ml vode
    • 1 kašika šećera
    • 1 kašičica soli
    • ulje za prženje