Toggle Navigation

 

Slane pogačice od ječmenog brašna

Sa uzgojem ječma započeto je još u najstarije doba, na područjima Severne Afrike, Srednje Azije i Bliskog Istoka. U Egiptu i Mesopotamiji se ječam uzgajao za ishranu ali se vremenom razvila i proizvodnja piva u čijoj proizvodnji ječam zauzima važnu ulogu.

Plativoo
Priprema

Umesiti glatko testo od ječmenog i pšeničnog brašna. 2 jaja, margarina, sitnog sira i praška za pecivo.

Testo malo posoliti i kad se odvoji od zidova posude u kojoj se mesi, blago ga premesiti na radnoj površini.

Razviti testo oklagijom na list debljine 1 cm i modlicom vaditi pogačice.

Ređati ih u tepsiju obloženu pek papirom i peći oko 20 minuta u rerni zagrejanoj na 200*C.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 30 g

Energetska vrednost porcije - 160 kcal

Natrijum - 130 mg

Masti - 10 g

Masti (%) - 51 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 92 mg

Belančevine - 7 g

Belančevine (%) - 18 %

Ugljeni hidrati - 12 g

Ugljeni hidrati (%) - 31 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 15 g

Energetska vrednost porcije - 80 kcal

Natrijum - 65 mg

Masti - 5 g

Masti (%) - 25.5 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 46 mg

Belančevine - 3.5 g

Belančevine (%) - 9 %

Ugljeni hidrati - 6 g

Ugljeni hidrati (%) - 15.5 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

30

Vreme pripreme

35 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 175 g ječmenog brašna
    • 200 g pšeničnog brašna
    • 2 jaja
    • so,
    • 1 prašak za pecivo
    • 200 g putera
    • 150 g sitnog sira
    • 1 žumanceta
    • susam za posipanje