Toggle Navigation

 

Pogačice sa kajmakom

Kajmak predstavlja mlečni proizvod mekane, kremaste konzistencije i blago kiselog ukusa. Dobija se fermentacijom mlečne masti izdvojene tokom kuvanja sirovog kravljeg mleka. Veoma je cenjen, bilo svež ili upotrebljen pri spremanju tradicionalnih jela. Razlikuju se mladi kajmak blažeg, i stari kajmak oštrijeg ukusa i žućkaste boje.

Priprema

Svež kvasac izmrviti, dodati šećer i malo mleka i ostaviti da uskisne.

U činiju staviti brašno, kajmak, puter, so, jaja, pripremljen kvasac i uz dolivanje mleka umesiti glatko i vazdušasto testo.

Testo razvući oklagijom, modlom praviti pogačice, staviti u tepsiju i ostaviti oko sat vremena na toplom mestu.

Po želji pogačice premazati žumancetom. Peći u rerni zagrejanoj na 180°C oko pola sata.

 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 50 g

Energetska vrednost porcije - 165 kcal

Natrijum - 64 mg

Masti - 7 g

Masti (%) - 42 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 40 mg

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 8 %

Ugljeni hidrati - 20 g

Ugljeni hidrati (%) - 50 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba - 25

Vreme pripreme - 120 min.

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 25 g

Energetska vrednost porcije - 82.5 kcal

Natrijum - 32 mg

Masti - 3.5 g

Masti (%) - 21 %

Zasićene masti - 2.5 g

Holesterol - 20 mg

Belančevine - 1.5 g

Belančevine (%) - 4 %

Ugljeni hidrati - 10 g

Ugljeni hidrati (%) - 25 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba - 12.5

Vreme pripreme - 60 min.

Broj osoba

4

Vreme pripreme

120 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 600 g pšeničnog brašna
    • 200 ml mleka
    • 200 g kajmaka
    • 125 g putera
    • 2 jaja
    • 20 g svežeg kvasca
    • 1 kašika šećera
    • 1 kašičica soli
Ključne reči:
svež kvasac kajmak puter mleko jaja