Toggle Navigation

 

Mlečni beli hleb

Najbolji izvori kalcijuma u hrani su mleko i mlečni proizvodi, pri čemu sadržaj masti bitno ne utiče na sadržaj ovog minerala dragocenog za pravilan rast i razvoj dece i zdravlje kostiju dece i odraslih. Najbolji izvori kalcijuma i belančevina su obrano i poluobrano mleko i mlečni proizvodi.

Priprema

Razmutiti kvasac i šećer sa malo mlakog mleka i ostaviti da nabubri.

U toplo mleko staviti puter, otopiti i ostaviti da se prohladi. U posudu staviti brašno, so, preostali šećer, dodati pripremljen kvasac i umesiti testo. Staviti testo na radnu površinu i mesiti 10 minuta, povremeno posipajući brašnom da se ne bi lepilo. Ostaviti testo da naraste, odnosno, dok se ne udvostruči. Ponovo premesiti testo, razvaljti i oblikovati u hleb.

Staviti u pleh za pečenje, pokriti krpom i ostaviti da odstoji još pola sata. Premazati hleb jajetom umućenim sa mlekom i staviti da se peče u rernu zagrejanu na 220*C. Posle 15 minuta smanjiti temperaturu i peći još 20 minuta, sve dok hleb ne dobije zlatnožutu boju.

Izvaditi hleb iz rerne, uviti u pamučnu krpu i ostaviti da se ohladi.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 100 g

Energetska vrednost porcije - 280 kcal

Natrijum - 205 mg

Masti - 11 g

Masti (%) - 17 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 61 mg

Belančevine - 17 g

Belančevine (%) - 12 %

Ugljeni hidrati - 102 g

Ugljeni hidrati (%) - 71 %

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 50 g

Energetska vrednost porcije - 140 kcal

Natrijum - 102.5 mg

Masti - 5.5 g

Masti (%) - 8.5 %

Zasićene masti - 2.5 g

Holesterol - 30.5 mg

Belančevine - 8.5 g

Belančevine (%) - 6 %

Ugljeni hidrati - 51 g

Ugljeni hidrati (%) - 35.5 %

Vlakna - 2 g

Vreme pripreme

120 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Testo:
    • 750 g belog brašna
    • 60 g putera
    • 15 g kvasca
    • 15 g šećera
    • 1 kašicica soli
    • 350 ml mleka
  • Glazura:
    • 1 jaje
    • malo mleka