Toggle Navigation

 

Slane princes krofnice od soje

Bundeva se uzgaja ne samo zbog jestivog ploda, nego i zbog hranljivih semenki. Bogate su mastima (45%), belančevinama (oko 25%) i ugljenim hidratima (oko18%). Znatno su bogatije i vitaminima i mineralima, posebno gvožđem, fosforom, kalijumom i kalcijumom. Imaju i do dvadeset puta veću energetsku vrednost od ploda bundeve.

Priprema

U šerpu staviti vodu, so i margarin. Šerpu staviti na vatru da se maragarin rastopi. Dodati pšenično i brašno od soje i promešati.

Skinuti sa vatre i uz stalno mešanje dodavati jedno po jedno jaje. Smesu ostaviti da se ohladi.

Staviti smesu u dresir džak i istisnute krofne ređŠati u tepsiju obloženu papirom za pečenje. Krofne peći u rerni zagrejanoj na 220°C, bez otvaranja rerne, oko 20 minuta, odnosno dok ne dobiju zlatnu boju. Krofnice ohladiti i preseći na polovine.

Na zagrejanom ulju propržiti semenke bundeve i sojine ljuspice i ohladiti. U ohlađŠenu smesu dodati sitan sir, promešati i napraviti nadev. Puniti krofne nadevom, poklopiti i servirati.

 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 100 g

Energetska vrednost porcije - 105 kcal

Natrijum - 87 mg

Masti - 6 g

Masti (%) - 47 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 34 mg

Belančevine - 6 g

Belančevine (%) - 20 %

Ugljeni hidrati - 9 g

Ugljeni hidrati (%) - 33 %

Vlakna - 0 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 50 g

Energetska vrednost porcije - 52.5 kcal

Natrijum - 43.5 mg

Masti - 3 g

Masti (%) - 23.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 17 mg

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 10 %

Ugljeni hidrati - 4.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 16.5 %

Vlakna - 0 g

Broj osoba

60

Vreme pripreme

120 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Testo:
    • 400 g pšeničnog brašna
    • 100 g sojinog brašna
    • 500 ml vode
    • 250 g margarina
    • so
    • 8 jaja
  • Nadev:
    • 200 g hidriranih sojinih ljuspica
    • 2 kašike ulja
    • 400 g sitnog sira
    • 100 g semenki bundeve