Toggle Navigation

 

Slaninica kifle

Pecivo za sladokusce

Plativoo
Priprema

Razmutiti kvasac sa malo mleka i šećera i ostaviti oko 10 minuta da nabubri.

Umesiti testo od pšeničnog brašna, ulja, pripremljenog kvasca i malo soli (ne preterivati sa soljenjem jer je slanina slana). Kad se testo počne odvajati od zidova posude u kojoj se mesi, staviti ga na radnu površinu, blago premesiti i podeliti na četiri jednaka dela. Ostaviti testo oko pola sata na toplom mestu da se udvostruči.

Svaki deo testa razviti oklagijom i iseći na trouglove. Na svako parče staviti malo iseckane slanine, uviti kifle i staviti u pleh obložen papirom za pečenje.

Kifle premazati žumancetom i peći u rerni zagrejanoj na 200°C dok ne dobiju zlatnu boju.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 70 g

Energetska vrednost porcije - 215 kcal

Belančevine - 7 g

Belančevine (%) - 13 %

Masti - 7 g

Masti (%) - 30 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 17 mg

Ugljeni hidrati - 30 g

Ugljeni hidrati (%) - 57 %

Natrijum - 213 mg

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 35 g

Energetska vrednost porcije - 107.5 kcal

Belančevine - 3.5 g

Belančevine (%) - 6.5 %

Masti - 3.5 g

Masti (%) - 15 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 8.5 mg

Ugljeni hidrati - 15 g

Ugljeni hidrati (%) - 28.5 %

Natrijum - 106.5 mg

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

25

Vreme pripreme

90 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 900 g pšeničnog brašna
    • 500 ml mleka
    • 100 ml ulja
    • 40 g svežeg kvasca
    • 1 kašika šećera
    • 1 kašičica soli
    • 200 g slanine
    • 1 žumance za premaz
Ključne reči:
pšenično brašno mleko slanina