Toggle Navigation

 

Slano dansko pecivo

Bazični recept za pripremu lisnatog testa je:smesa brašna i vode kojoj se doda puter ili margarin u istoj količini koliko je i brašna: npr: za ½ kg testa uzme se 250 g brašna i 250 g putera ili margarina.

Priprema

Odvojiti 1/3 potrebne količine brašna, dodati margarin isečen na tanke listiće i umešati. Sjediniti smesu, izraditi testo i ostaviti na hladnom mestu. Rastopiti kvasac sa malo šećera u mlakom mleku, dodati umućena jaja, so i šećer, a zatim postepeno dodavati preostalu količinu brašna. Testo mešati varjačom dok ne postane glatko i elastično. Gotovo testo rastanjiti oklagijom u kvadrat veličine 30 cm. Polovinu kvadrata premazati smesom od margarina i brašna, ostavljajući slobodnu ivicu od 5 cm i preklopiti natroje. Postupak ponoviti tri puta, a zatim testo prekriti čistom pamučnom krpom i ostaviti da odstoji oko pola sata. Pršutu sitno iseckati, pomešati sa sitnim sirom, sjediniti i napraviti fil. Odležano testo rastanjiti u kvadrat i premazati filom, a zatim testo uviti u rolat. Iseći rolat na manje parčiće, pužiće, staviti ih u podmazan pleh, premazati umućenim jajetom i ostaviti na toplom mestu da odstoje oko pola sata. Slano dansko pecivo staviti u rernu zagrejanu na 250*C i peći dok ne porumeni. Preko gotovih pužića staviti sitno narendan trapist i servirati.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 50 g

Energetska vrednost porcije - 110 kcal

Natrijum - 176 mg

Masti - 5 g

Masti (%) - 44 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 31 mg

Belančevine - 6 g

Belančevine (%) - 21 %

Ugljeni hidrati - 10 g

Ugljeni hidrati (%) - 35 %

Vlakna - 0 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 25 g

Energetska vrednost porcije - 55 kcal

Natrijum - 88 mg

Masti - 2.5 g

Masti (%) - 22 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 15.5 mg

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 10.5 %

Ugljeni hidrati - 5 g

Ugljeni hidrati (%) - 17.5 %

Vlakna - 0 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 400 g pšeničnog brašna
    • 125 g margarina
    • 30 g svežeg kvasca
    • 300 ml mleka
    • 2 jaja
    • 1 kašika šećera
    • 1 jaje za premazivanje:
    • 300 g sitnog sira
    • 200 g pršute
    • 200 g trapista