Toggle Navigation

 

Slatki banana hleb

S obzirom na to da se banane beru dok su još zelene, nije neuobičajeno da se u prodaji nađu zelenkasti, nedovoljno zreli plodovi. Takve banane kupite ukoliko ne nameravate odmah da ih konzumirate, ali ih ostavite da sazru na sobnoj temperaturi. Najlepše su zlatno žute banane, često sa po kojom smeđom pegom na kori, i takve valja upotrebiti odmah.

Priprema

Umutiti jaja sa šećerom, a zatim dodati sok od limuna, izgnječene banane, prašak za pecivo, brašno, sodu bikarbonu, margarin i vanil-šećer.

Umesiti glatko testo (ako je suviše tečno dodati brašno, a ukoliko nedostaje vlage dodati tečnost).

Staviti testo u kalup obložen papirom za pečenje i peći u zagrejanoj rerni na 180*C dok ne porumeni.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 100 g

Energetska vrednost porcije - 160 kcal

Natrijum - 160 mg

Masti - 5 g

Masti (%) - 21 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 51 mg

Belančevine - 5 g

Belančevine (%) - 8 %

Ugljeni hidrati - 33 g

Ugljeni hidrati (%) - 71 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 50 g

Energetska vrednost porcije - 80 kcal

Natrijum - 80 mg

Masti - 2.5 g

Masti (%) - 10.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 25.5 mg

Belančevine - 2.5 g

Belančevine (%) - 4 %

Ugljeni hidrati - 16.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 35.5 %

Vlakna - 1 g

Vreme pripreme

40 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 6 banana
    • 100 ml soka od limuna
    • 75 g margarina
    • 4 jaja
    • 1 kesica vanil šećera
    • 1 kašičica sode bikarbone
    • 450 g pšeničnog brašna
    • 5 g praška za pecivo
    • 1 čaša smeđeg šećera