Toggle Navigation

 

Sojini uštipci

Soja se ubraja u najstarije kultivisane biljke u svetu. Drevni kineski narod je hiljadama godina pre Hrista soju nazivao i hranom i lekom i svrstavao je u red svetih biljaka. Danas se može reći da soja pripada funkconalnoj hrani, što znači da je po svojim svojstvima između namirnice i leka.

Priprema

U činiji mikserom umutiti jaja, dodati sojino i pšenično brašno, jogurt, so i prašak za pecivo. Umutiti glatku, skoro tečnu smesu. Kašikom vaditi po malo smese i pržiti uštipke u vrelom ulju. Gotove uštipke stavljati na papirni ubrus da se ocedi višak masnoće koju su upili tokom prženja. Tople sojine uštipke servirati i poslužiti uz mlečni napitak po želji.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 30 g

Energetska vrednost porcije - 55 kcal

Natrijum - 103 mg

Masti - 1 g

Masti (%) - 15 %

Zasićene masti - 0 g

Holesterol - 22 mg

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 22 %

Ugljeni hidrati - 9 g

Ugljeni hidrati (%) - 63 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 15 g

Energetska vrednost porcije - 27.5 kcal

Natrijum - 51.5 mg

Masti - 0.5 g

Masti (%) - 7.5 %

Zasićene masti - 0 g

Holesterol - 11 mg

Belančevine - 1.5 g

Belančevine (%) - 11 %

Ugljeni hidrati - 4.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 31.5 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

20

Vreme pripreme

30 min.

Sastojci

    • 2 jaja
    • 150 g pšeničnog brašna
    • 250 ml jogurta
    • so
    • 1 prašak za pecivo
    • 50 g sojinog brašna
    • ulje za prženje