Toggle Navigation

 

Susam hleb

Semenke susama imaju prijatan ukus, koji se posebno povećava prženjem ili, uopšte, termičkom obradom. Susamom se začinjavaju peciva, hleb i kolači.

Priprema

Kvasac izmrviti, posuti šećerom, preliti mlakom vodom i ostaviti da nabubri.

U posudu staviti kukuruzno i susamovo brašno, semenke susama, pripremljen kvasac, so i susamovo ulje.

Umesiti glatko testo, premesiti na radnoj površini i ostaviti na toplom mestu da se udvostruči.

Staviti u tepsiju, premazati uljem i peći u rerni zagrejanoj na 180°C oko 40 minuta.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 100 g

Energetska vrednost porcije - 375 kcal

Belančevine - 14 g

Belančevine (%) - 15 %

Masti - 24 g

Masti (%) - 57 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 0 mg

Ugljeni hidrati - 27 g

Ugljeni hidrati (%) - 28 %

Natrijum - 109 mg

Vlakna - 6 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 50 g

Energetska vrednost porcije - 187.5 kcal

Belančevine - 7 g

Belančevine (%) - 7.5 %

Masti - 12 g

Masti (%) - 28.5 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 0 mg

Ugljeni hidrati - 13.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 14 %

Natrijum - 54.5 mg

Vlakna - 3 g

Vreme pripreme

90 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 250 g kukuruznog brašna
    • 250 g susamovog brašna
    • 250 g semenki susama
    • 1 kašičica soli
    • 1 kašika šećera
    • 2 kašičice susamovog ulja
    • 400 ml mlake vode
    • 25 g svežeg kvasca