Toggle Navigation

 

Torta od pirinča

Zbog visokog sadržaja skroba i kalijuma te lake probavljivosti, pirinac se preporucuje za dijetetsko lecenje crevnog i želudacnog katara, za snižavanje krvnog pritiska kao i za neutralisanje krvi u mokraći

Plativoo
Priprema

Umutiti jaja, posoliti, pobiberiti, posuti origanom, dodati ulje i bareni pirinač, promešati i sjediniti.

U drugoj činiji izmešati iseckane šampinjone, prašku šunku, 200 g rendanog trapista i kečap, promešati i pripremiti fil.

Kalup posuti prezlom, staviti polovinu smese od pirinča, premazati filom i dodati preostalu količinu pirinča.

Preko torte narendati preostali trapist i peći u rerni zagrejanoj na 200°C oko pola sata.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 185 g

Energetska vrednost porcije - 375 kcal

Belančevine - 36 g

Belančevine (%) - 19 %

Masti - 40 g

Masti (%) - 48 %

Zasićene masti - 15 g

Holesterol - 226 mg

Ugljeni hidrati - 52 g

Ugljeni hidrati (%) - 33 %

Natrijum - 1464 mg

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 92.5 g

Energetska vrednost porcije - 187.5 kcal

Belančevine - 18 g

Belančevine (%) - 9.5 %

Masti - 20 g

Masti (%) - 24 %

Zasićene masti - 7.5 g

Holesterol - 113 mg

Ugljeni hidrati - 26 g

Ugljeni hidrati (%) - 16.5 %

Natrijum - 732 mg

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

12

Vreme pripreme

40 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 800 g barenog pirinča
    • 4 jajeta
    • 100 ml ulja
    • origano
    • so,
    • biber
    • 200 g mariniranih šampinjona
    • 200 g praške šunke
    • 400 g trapista
    • 3 kašike prezli
    • 200 ml kečapa