Toggle Navigation

 

Uštipci sa mesom

Uštipci su tradicionalno jelo, rado pripremano širom regiona. Slani ili slatki, prosto su neodoljivi.

Plativoo
Priprema

Kvasac razmrviti, posuti šećerom, preliti mlakom vodom i ostaviti da nabubri.

U činiju staviti brašno, dodati jaje, pripremljen kvasac i so i umesiti glatko testo. Izvaditi iz posude, premesiti i ostaviti na toplom mestu da se udvostruči.

Za to vreme na ulju propržiti sitno iseckan crni i beli luk, dodati mleveno meso i dinstati par minuta.

Sitno iseckati ljutu papričicu, dodati u meso, posoliti, pobiberiti i dodati paradajz pelat. Ostaviti da se ukrčka i prohladiti.

Testo istanjiti oklagijom i modlom vaditi krugove. Na donji deo testa staviti malo nadeva, preklopiti, pritisnuti viljuškom da se ne bi odlepilo prilikom pečenja i peći u dubokoj i vreloj masnoći.

Gotove uštipke ređati na papirne ubruse da bi se ocedio višak masnoće i servirati.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 210 g

Energetska vrednost porcije - 390 kcal

Belančevine - 24 g

Belančevine (%) - 26 %

Masti - 9 g

Masti (%) - 21 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 100 mg

Ugljeni hidrati - 51 g

Ugljeni hidrati (%) - 53 %

Natrijum - 298 mg

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 105 g

Energetska vrednost porcije - 195 kcal

Belančevine - 12 g

Belančevine (%) - 13 %

Masti - 4.5 g

Masti (%) - 10.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 50 mg

Ugljeni hidrati - 25.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 26.5 %

Natrijum - 149 mg

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

12

Vreme pripreme

35 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 350 g brašna
    • 30 g svežeg kvasca
    • 1 žumance
    • 70 ml mlake vode
    • so,
    • šećer
    • 300 g svinjskog mlevenog mesa
    • 150 g crnog luka
    • 2 čena belog luka
    • 100 g paradajz pelata
    • 1 ljuta papričica
    • 1 kašika ulja
    • so,
    • biber