Toggle Navigation

 

Uštipci sa sirom i paradajzom

Paradajz je namirnica sa najvećim sadržajem biološki aktivne fitohemikalije - likopena. Termičkom obradom i dodavanjem male količine ulja povećava se bioraspoloživost likopena. Likopen je antioksidans aktivan u borbi protiv slobodnih radikala. Učestalo konzumiranje hrane bogate likopenom povezuje se sa smanjenjem rizika za nastanak brojnih bolesti.

Priprema

U posudu staviti obe vrste brašna, suvi kvasac, šećer, puter, ulje, kašičicu soli, malo bibera i uz dolivanje mineralne vode umesiti glatko testo. Ostaviti umešeno testo na toplom mestu da odstoji.

Testo razviti oklagijom i iseći na kvadratiće. Na svaki kvadratić staviti po malo izrendanog trapista i iseckanog paradajza, poklopiti drugim kvadratićem, pritisnuti ivice testa i zatim peći uštipke u dubokom zagrejanom ulju.

Uštipke ocediti od viška masnoće i servirati tople uz kiselo mleko ili čašu jogurta.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 30 g

Energetska vrednost porcije - 30 kcal

Natrijum - 40 mg

Masti - 4 g

Masti (%) - 47 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 8 mg

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 18 %

Ugljeni hidrati - 7 g

Ugljeni hidrati (%) - 35 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 15 g

Energetska vrednost porcije - 15 kcal

Natrijum - 20 mg

Masti - 2 g

Masti (%) - 23.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 4 mg

Belančevine - 1.5 g

Belančevine (%) - 9 %

Ugljeni hidrati - 3.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 17.5 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

30

Vreme pripreme

40 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 20 g putera
    • 10 g suvog kvasca
    • 1 kašicica šećera
    • 40 ml ulja
    • so
    • biber
    • 200 g paradajza
    • ulje za prženje
    • 200 g pšeničnog brašna
    • 50 g sojinog brašna
    • 100 ml mineralne gazirane vode
    • 200 g trapista