Toggle Navigation

 

Voćni jogurt sa jagodama

Jagode su odličan izvor folne kiseline, vitamina C, a sadrže i fenole koji uz antioksidanse smanjuju rizik od karcinoma i srčanih bolesti. Uz to, jagode su dobar izvor dijetnih vlakana, koja deluju blagotvorno na organe za varenje, snižavaju nivo šećera i holesterola u krvi. 

Priprema

Gustin razmutiti sa malo vode.

Jagode izmiksati, dodati šećer, mleko i gustin i kuvati dok se ne zgusne.

Ostaviti da se ohladi. Nakon toga uliti jogurt, razliti u čaše i do služenja držati u frižideru. 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 170 g

Energetska vrednost porcije - 140 kcal

Natrijum - 64 mg

Masti - 1 g

Masti (%) - 5 %

Holesterol - 2 mg

Belančevine - 5 g

Belančevine (%) - 13 %

Ugljeni hidrati - 30 g

Ugljeni hidrati (%) - 82 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 85 g

Energetska vrednost porcije - 70 kcal

Natrijum - 32 mg

Masti - 0.5 g

Masti (%) - 2.5 %

Holesterol - 1 mg

Belančevine - 2.5 g

Belančevine (%) - 6.5 %

Ugljeni hidrati - 15 g

Ugljeni hidrati (%) - 41 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

6

Vreme pripreme

15 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 300 g jagoda
    • 100 g šećera
    • 2 kašike gustina
    • 300 ml mleka
    • 300 ml jogurta