Toggle Navigation

 

Baklava sa pistaćima

Pistaći su izuzetno kalorični – 100 g ima oko 557 kcal, ali i zdravi. Zbog sadržaja kalijuma, magnezijuma, fosfora i kalcijuma, smatra se vrlo zdravom namirnicom. Konzumiranjem šačice pistaća dnevno, obezbedićete odličnu zaštitu od kardiovaskularnih bolesti.

Plativoo
Priprema

Pomešati pistaće, orahe i vanil šećer.

U drugoj činijici pomešati ulje i vodu za premazivanje kora. U podmazan pleh ređati 4 kore i premazati svaku mešavinom ulja i vode. Posuti pistaćima i orasima, poklopiti korom i tako redom dok se ne potroše svi sastojci.

Iseći baklavu na manje komade i staviti da se peče u zagrejanu rernu na 220*C, oko 30 minuta.

Skuvati preliv od vode, šećera i limunovog soka. Toplu i pečenu baklavu preliti skuvanim sirupom i ostaviti da se ohladi i da baklava upije sirup, a tek tada servirati i poslužiti.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 90 g

Energetska vrednost porcije - 310 kcal

Natrijum - 99 mg

Masti - 20 g

Masti (%) - 57 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 7 g

Belančevine (%) - 9 %

Ugljeni hidrati - 27 g

Ugljeni hidrati (%) - 34 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 45 g

Energetska vrednost porcije - 155 kcal

Natrijum - 49.5 mg

Masti - 10 g

Masti (%) - 28.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 3.5 g

Belančevine (%) - 4.5 %

Ugljeni hidrati - 13.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 17 %

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

25

Vreme pripreme

60 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Ostali sastojci:
    • 500 g kora za pitu
    • 300 g iseckanih pistaća
    • 500 g mlevenih oraha
    • 1 kesica vanil šećera
    • 1 kašika ulja
    • 100 ml vode
  • Preliv:
    • 500 ml vode
    • 250 g šećera
    • 1 kesica vanil šećera
    • sok jednog limuna