Toggle Navigation

 

Grčka baklava

Pečena baklava mora imati zlatno smeđu ili boju bakra. Sirupom od vode, limuna i šećera treba zaliti baklavu nakon što se malo rashladi, a na tako prelivenu baklavu najbolje je staviti aluminijumsku foliju i preko nje staviti nešto teško kako bi se sirup bolje upio. Pre služenja poželjno je hladiti nekoliko sati ili ostaviti da prenoći u frižideru.

Plativoo
Priprema

Kore za pitu iseći na uzdužne trake, a ostatak kora usitniti i staviti u činiju. Dodati u činiju mlevene orahe i 100 g šećera, promešati i napraviti fil. Trake kora puniti filom, uviti u trouglove i ređati u pleh jednu pored druge. Baklavu premazati uljem i potom staviti da se peče u rernu zagrejanu na 200*C oko 20 minuta. Skuvati sirup od vode, preostalog šećera i soka od limuna, preliti preko pečene baklave, i ostaviti da se ohladi dok baklava ne upije sirup. Grčku baklavu servirati na tanjir i poslužiti hladnu.
Priprema sirupa je moguća i sa veštačkim zaslađivačem, ali takav sirup ne može imati gustinu koja se može postići primenom klasičnog sirupa pripremljenog sa šećerom. Osim smanjenja prostih šećera koji se ne preporučuju, naročito u ishrani dijabetičara i gojaznih osoba, upotrebom veštačkog zaslađivača se smanjuje i energetska vrednost poslastice.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 90 g

Energetska vrednost porcije - 280 kcal

Natrijum - 100 mg

Masti - 16 g

Masti (%) - 50 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 6 %

Ugljeni hidrati - 30 g

Ugljeni hidrati (%) - 44 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 45 g

Energetska vrednost porcije - 140 kcal

Natrijum - 50 mg

Masti - 8 g

Masti (%) - 25 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 3 %

Ugljeni hidrati - 15 g

Ugljeni hidrati (%) - 22 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g tankih kora
    • 400 g mlevenih oraha
    • 400 g šećera ili veštački zaslađivač
    • 600 ml vode
    • pola limuna
    • 100 ml ulja