Toggle Navigation

 

Keks u baklavi

Pečena baklava mora imati zlatno smeđu ili boju bakra. Sirupom od vode, limuna i šećera treba zaliti baklavu nakon što se malo rashladi, a na tako prelivenu baklavu najbolje je staviti aluminijumsku foliju i preko nje staviti nešto teško kako bi se sirup bolje upio. Pre služenja poželjno je hladiti nekoliko sati ili ostaviti da prenoći u frižideru.

Priprema

U posudi umutiti jogurt, šećer, ulje, jaja, vanil-šećer, kakao i mleveni keks. Dodati polovinu mineralne vode i sve dobro izmešati. Dno nauljene tepsiju prekriti sa dve kore za pitu, premazati filom i nastaviti tako dok se ne potroši sav materijal: kore i fil. Preliti ostatkom mineralne vode, iseći na kocke i staviti da se peče u zagrejanu rernu na 200*C, oko 25 minuta. Skuvati preliv od vode, šećera i isceđenog limuna i preliti toplu baklavu. Ohladiti i servirati.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 105 g

Energetska vrednost porcije - 200 kcal

Natrijum - 310 mg

Masti - 4 g

Masti (%) - 16 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 21 mg

Belančevine - 5 g

Belančevine (%) - 10 %

Ugljeni hidrati - 38 g

Ugljeni hidrati (%) - 74 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 52.5 g

Energetska vrednost porcije - 100 kcal

Natrijum - 155 mg

Masti - 2 g

Masti (%) - 8 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 10.5 mg

Belančevine - 2.5 g

Belančevine (%) - 5 %

Ugljeni hidrati - 19 g

Ugljeni hidrati (%) - 37 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

0

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g tankih kora
    • 200 ml jogurta od obranog mleka
    • 200 g šećera
    • 2 kašike ulja
    • 2 jaja
    • 1 vanil-šecer
    • 300 g mlevenog keksa
    • 2 kašike kakaa
    • 1 limun
    • 150 g šećera
    • nadev:
    • preliv:
    • 500 ml mineralne vode
    • 500 ml vode