Toggle Navigation

 

Baklava sa suvim šljivama

Još jedna od neodoljivih varijanti baklave.

Plativoo
Priprema

Skuvati sirup od vode, šećera i soka od limuna.

Suve šljive i orahe sitno iseckati.

U tepsiju ređ‰ati 4 kore, poprskati sa malo vode i ulja, preliti medom, dodati orahe i suve šljive, preklopiti korama i ponavljati postupak dok se ne potroše sastojci.

Baklavu iseći na željene oblike i staviti da se peče u rernu zagrejanu na 180°C. Baklavu peći dok ne porumeni. 

Vrelu baklavu preliti hladnim sirupom i ostaviti da malo odstoji.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 130 g

Energetska vrednost porcije - 360 kcal

Belančevine - 5 g

Belančevine (%) - 5 %

Masti - 11 g

Masti (%) - 28 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 0 mg

Ugljeni hidrati - 51 g

Ugljeni hidrati (%) - 67 %

Natrijum - 124 mg

Vlakna - 6 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 65 g

Energetska vrednost porcije - 180 kcal

Belančevine - 2.5 g

Belančevine (%) - 2.5 %

Masti - 5.5 g

Masti (%) - 14 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 0 mg

Ugljeni hidrati - 25.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 33.5 %

Natrijum - 62 mg

Vlakna - 3 g

Broj osoba

20

Vreme pripreme

45 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 500 g tankih kora za pitu
    • 500 g suvih šljiva
    • 250 g meda
    • 300 g oraha
    • 500 g šećera
    • 500 ml vode
    • sok od jednog limuna