Toggle Navigation

 

Cheesecake i slatko od jagoda

Cheesecake ili torta od sira je desert koji se sastoji od donje kore pripremljene od mlevenog keksa i preliva od mekog sitnog sira, slatke pavlake i šećera, pomešanog sa voćem ili čokoladom. Kategorizovan je u dva osnovna tipa: pečen ili nepečen, a sami odaberite koji recept vam se više dopada da ga pripremite.

Plativoo
Priprema

Umutiti penasto puter, dodati mlevenu plazmu i sok od pomorandže. Sjediniti sastojke, staviti masu u kalup, formirati koru i ostaviti da se stegne.

Slatku pavlaku umutiti u čvrst krem. Penasto umutiti žumance i prah šećer. Dodati krem sir i umućenu slatku pavlaku. Sjediniti smese i rasporediti krem preko kore. Ostaviti da se dobro ohladi i stegne.

Jagode i šećer skuvati do gustine za slatko.

Cheesecake izvaditi iz kalupa, iseći na parčad i prilikom služenja preliti kašičicom slatkog od jagoda.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 90 g

Energetska vrednost porcije - 240 kcal

Natrijum - 328 mg

Masti - 11 g

Masti (%) - 38 %

Zasićene masti - 7 g

Holesterol - 32 mg

Belančevine - 5 g

Belančevine (%) - 8 %

Ugljeni hidrati - 34 g

Ugljeni hidrati (%) - 54 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 45 g

Energetska vrednost porcije - 120 kcal

Natrijum - 164 mg

Masti - 5.5 g

Masti (%) - 19 %

Zasićene masti - 3.5 g

Holesterol - 16 mg

Belančevine - 2.5 g

Belančevine (%) - 4 %

Ugljeni hidrati - 17 g

Ugljeni hidrati (%) - 27 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

20

Vreme pripreme

40 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Kora:
    • 300 g mlevene plazme
    • 125 g putera
    • 100 ml soka od pomorandže
  • Krem:
    • 500 ml slatke pavlake
    • 1 žumance
    • 8 kašika šećera u prahu
    • 300 g krem sira (ella)
  • Preliv:
    • 300 g jagoda
    • 100 g šećera