Toggle Navigation

 

Ciganski kolač

Džem i ekstra džem su proizvodi odgovarajuće želirane konzistencije koji sadrže jednu ili više vrsta voća, šećer, pektin i limunsku kiselinu. Razlika između džema i ekstra džema je u količini voća upotrebljenog za proizvodnju i kakvo je voće upotrebljeno (sveže, zamrznuto ili konzervisano).

Priprema

Umutiti penasto belanca, dodati šećer, žumanca, mleko i ulje. U smesu dodati brašno, kakao i vanil šećer, promešati i staviti u kalup premazan uljem. Kolač peći u rerni zagrejanoj na 200°C dok ne porumeni. Skuvati sirup od mleka, šećera i vanil šećera, ohladiti i preliti preko pečenog i ohlađenog kolača. Ostaviti da kolač upije sirup i da se skroz ohladi. Kolač premazati džemom od kajsija, dekorisati šlagom i poslužiti.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 50 g

Energetska vrednost porcije - 120 kcal

Natrijum - 49 mg

Masti - 3 g

Masti (%) - 25 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 20 mg

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 7 %

Ugljeni hidrati - 20 g

Ugljeni hidrati (%) - 68 %

Vlakna - 0 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 25 g

Energetska vrednost porcije - 60 kcal

Natrijum - 24.5 mg

Masti - 1.5 g

Masti (%) - 12.5 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 10 mg

Belančevine - 1 g

Belančevine (%) - 3.5 %

Ugljeni hidrati - 10 g

Ugljeni hidrati (%) - 34 %

Vlakna - 0 g

Broj osoba

40

Vreme pripreme

40 min.

Sastojci

  • Kora:
    • 3 jaja
    • 12 kašika šećera
    • 12 kašika mleka
    • 12 kašika brašna
    • 4 kašike ulja
    • 4 kašicice kakaa
    • 1 prašak prašak za pecivo
    • 1 vanil-šecer
  • Preliv:
    • 500 ml mleka
    • 6 kašika šećera
    • 4 vanil-šecera
  • Premaz:
    • 400 g džema od kajsija
    • 2 kesice šlaga