Toggle Navigation

 

Čokoladni mafin braunis

Dobra vest za ljubitelje čokolade. Kakao puter iz sastava čokolade je najvećim delom sačinjen od zasićenih masnih kiselina. Iako se one smatraju lošim, u sastavu čokolade se nalazi stearinska kiselina, koja izgleda da niti povećava „loš holesterol“, niti snižava „dobar holesterol“. Naravno, govorimo o razumnim, malim količinama čokolade. 

Plativoo
Priprema

U činijici sjediniti sastojke za krem od sira.

U drugu dublju činiju staviti brašno i kakao, dodati jaje, belanca, žuti i vanil šećer, ulje i ekstrakt. Promešati sve sastojke i razliti u pripremljenu dublju tepsiju.

Lagano sipati krem od sira praveći krugove po čokoladnom testu.

Staviti testo da se peče u rernu zagrejanu na 200*C, oko 45 minuta.

Ohladiti kolač, iseći na kocke i  servirati.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 80 g

Energetska vrednost porcije - 230 kcal

Natrijum - 65 mg

Masti - 6 g

Masti (%) - 23 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 36 mg

Belančevine - 5 g

Belančevine (%) - 8 %

Ugljeni hidrati - 41 g

Ugljeni hidrati (%) - 69 %

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 40 g

Energetska vrednost porcije - 115 kcal

Natrijum - 32.5 mg

Masti - 3 g

Masti (%) - 11.5 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 18 mg

Belančevine - 2.5 g

Belančevine (%) - 4 %

Ugljeni hidrati - 20.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 34.5 %

Broj osoba

12

Vreme pripreme

45 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Smesa za brownie:
    • 85 g brašna
    • 60 g kakaa
    • 1 jaje
    • 2 belanceta
    • 60 ml ulja
    • 60 ml skuvane jake crne kafe
    • 1 vanil šećer
    • 330 g žutog šećera
  • Krem od sira:
    • 50 g šećera
    • 1 jaje
    • 10 g brašna
    • 15 ml jogurta
    • 120 g krem sira (ella)
    • ekstrata od vanile