Toggle Navigation

 

Baršun torta

Sitan sir se obično pravi od obranog kravljeg mleka i tada ima veoma malu energetsku vrednost i mali procenat masti, što je izuzetno značajno u dijetalnoj ishrani i ishrani starijih osoba. Međutim, u ishrani dece se može koristiti i sir sa većim sadržajem masti ili pak onaj od obranog mleka pomešan sa pavlakom.

Priprema

U činiju staviti crvenu prehrambenu boju i razmutiti je sa tri kašike vrele vode. Zatim dodati kakao i nemasni jogurt i neprestano mutiti žicom za mućenje dok se smesa ne ujednači.

Mutiti puter sa šećerom oko 5 minuta dok se dobro ne izradi. Zatim u puter dodati jaja i mutiti dok se ne sjedine. Brašno prosejati, dodati sodu bikarbonu i so i promešati. U umućena jaja sa puterom dodati 1/3 pripremljenog brašna, zatim 1/3 smese od jogurta i mutiti na najmanjoj brzini miksera. Ponovljati postupak dodavanja brašna i jogurta dok se ne potroše sastojci i na kraju dodati ekstrakt vanile.

Smesu za tri kore razliti u kalupe veličine 20 cm, obložene papirom za pečenje, i peći u rerni zagrejanoj na 180*C oko 20 minuta. Pečene kore izvaditi iz kalupa i prohladiti.

Umutiti puter dok ne postane kremast, zatim dodati šećer u prahu i mutiti najvećom brzinom miksera dok ne postane vazdušasto. Na kraju dodati ekstrakt vanilekrem sir i promešati žicom za mućenje. Premazivati kore pripremljenim filom.

Celu tortu premazati ostatkom fila (i gornji deo i stranice) i ostaviti da se ohladi. Dekorisati tortu po želji.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 150 g

Energetska vrednost porcije - 500 kcal

Natrijum - 383 mg

Masti - 24 g

Masti (%) - 43 %

Zasićene masti - 13 g

Holesterol - 101 mg

Belančevine - 8 g

Belančevine (%) - 6 %

Ugljeni hidrati - 63 g

Ugljeni hidrati (%) - 51 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 75 g

Energetska vrednost porcije - 250 kcal

Natrijum - 191.5 mg

Masti - 12 g

Masti (%) - 21.5 %

Zasićene masti - 6.5 g

Holesterol - 50.5 mg

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 3 %

Ugljeni hidrati - 31.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 25.5 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

18

Vreme pripreme

60 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Kore:
    • 225 g putera
    • 350 g brašna
    • 3 kašike vrele vode
    • 2 kašike crvene prehrambene boje
    • 40 g kakaa
    • 250 ml jogurta sa 0% masti
    • 1 kašičica sode bikarbone
    • 350 g šećera
    • 3 jaja
    • 1 kašičica ekstrakta vanile
    • so,
  • Fil:
    • 300 g putera
    • 500 g šećera u prahu
    • 600 g krem sira
    • 1 kašičica ekstrakta vanile