Toggle Navigation

 

Carska čokoladna torta

Služenje torte uvek treba da bude svečan porodični čin. Servira se na male, desertne tanjire, uz adekvatan pribor za jelo – kašicicu ili viljuškicu.

Plativoo
Priprema

Belanca ulupati sa šećerom, dodati, jedno po jedno žumance, a zatim umešati brašno i kakao.

Uliti masu u kalup za pečenje i peći u rerni zagrejanoj na 200*C, oko 20 minuta. Gotov patišpanj preseći po širini da bi se dobile tri kore.

Mutiti jaja sa šećerom i kuvati na pari. Kada se zgusne, dodati čokoladu i ostaviti da se ohladi.

Penasto umutiti margarin sa šećerom u prahu i umešati u ohlađenu smesu od čokolade.

Celu pomorandžu staviti u blender, usitniti i dodati u krem. Krem promešati da bi se svi sastojci sjedinili i potom premazivati kore.

Napraviti glazuru od ulja i čokolade, preliti preko torte i ostaviti da se stegne.

Carsku čokoladnu tortu iseći, servirati i poslužiti.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 100 g

Energetska vrednost porcije - 290 kcal

Natrijum - 170 mg

Masti - 15 g

Masti (%) - 44 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 175 mg

Belančevine - 8 g

Belančevine (%) - 10 %

Ugljeni hidrati - 35 g

Ugljeni hidrati (%) - 45 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 50 g

Energetska vrednost porcije - 145 kcal

Natrijum - 85 mg

Masti - 7.5 g

Masti (%) - 22 %

Zasićene masti - 2.5 g

Holesterol - 87.5 mg

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 5 %

Ugljeni hidrati - 17.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 22.5 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

18

Vreme pripreme

60 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Fil:
    • 3 jaja
    • 75 g šećera
    • 150 g margarina
    • 150 g čokolade
    • 1 pomorandža
    • 75 g šećera u prahu
  • Kora:
    • 5 jaja
    • 125 g šećera
    • 125 g brašna
    • 50 g kakaa
  • Dekoracija:
    • 100 g čokolade
    • 1 kašika ulja