Toggle Navigation

 

Torta Lucija

Kakao prah i čokolada prave se od sušenih semenki koje rastu u mahuni na kakao stablu koje se zove Theobroma cacao što znači "hrana bogova". Istraživanja pokazuju da crna čokolada i kakao u prahu mogu povećati nivo „dobrog“ HDL holesterola i na taj način doprineti zdravlju kardiovaskularnog sistema

Priprema

U dubljoj činiji umutiti jaja, dodati šećer, vanil-šećer, ulje, mleko, kakao, prašak za pecivo i brašno. Smesu razliti u nauljen i pobrašnjen kalup i staviti da se peče u zagrejanu rernu na 200*C, oko 25 minuta. Za to vreme rastopiti u šerpici puter sa šećerom. Odvojiti malo čokolade za rendanje, a ostatak dodati u šerpicu i otopiti. Ostaviti da se prohladi. Koru izvaditi iz rerne i prohladiti. Umutiti pavlaku, dodati ohlađenu čokoladu i krupno rendanu čokoladu. Lagano promešati, napraviti fil i premazati preko kore. Tortu ukrasiti po želji i poslužiti.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 85 g

Energetska vrednost porcije - 235 kcal

Natrijum - 125 mg

Masti - 13 g

Masti (%) - 46 %

Zasićene masti - 7 g

Holesterol - 62 mg

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 7 %

Ugljeni hidrati - 29 g

Ugljeni hidrati (%) - 47 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 42.5 g

Energetska vrednost porcije - 117.5 kcal

Natrijum - 62.5 mg

Masti - 6.5 g

Masti (%) - 23 %

Zasićene masti - 3.5 g

Holesterol - 31 mg

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 3.5 %

Ugljeni hidrati - 14.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 23.5 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

50 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 120 g brašna
    • 35 g kakaa
    • 1 kesica praška za pecivo
    • 2 kašike ulja
    • 100 g šećera
    • 4 jaja
    • vanil-šecer
    • 250 ml biljne pavlake
    • 50 g putera
    • 50 g šećera u prahu
    • 250 g čokolade
    • 160 ml mleka
    • očišćenog spanaća
    • fil: