Toggle Navigation

 

Doboš torta

Za izradu Doboš torte je potrebno veliko strpljenje i pažljiv rad. Izazov svima i pravi se u mnogobrojnim varijantama, ali samo je jedan original...osam tankih kora, cokoladni puter krem i grilijaš ukrasne trake....

Priprema

Razdvojiti žumanca od belanceta. Ulupati u čvrst sneg belanca, dodavati šećer uz stalno mućenje i na kraju varjačom umešati žumanca i brašno. Ispeći 8 tankih kora u pripremljenom okruglom kalupu.

Umutiti penasto jaja i šećere na pari. Dodati čokoladu i mešati dok se ne rastopi. Margarin izmiksati i sjediniti sa čokoladnim kremom.

Filovati kore kremom.

Zadnju koru premazati karamel glazurom: u šerpici rastopiti šećer dok ne dobije lepu braon boju, dodati na vrh noža malo putera ili margarina, sjediniti, preliti koru i razmazati ravnomerno svuda. Oštrim vrelim nožem premazanim margarinom iseći parčad kore, odnosno obeležiti ivice parčadi. Zatim lagano seći ukrase, staviti na tortu i ukrasiti celu čokoladnim filom. 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 90 g

Energetska vrednost porcije - 335 kcal

Natrijum - 139 mg

Masti - 19 g

Masti (%) - 51 %

Zasićene masti - 7 g

Holesterol - 160 mg

Belančevine - 6 g

Belančevine (%) - 7 %

Ugljeni hidrati - 37 g

Ugljeni hidrati (%) - 42 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 45 g

Energetska vrednost porcije - 167.5 kcal

Natrijum - 69.5 mg

Masti - 9.5 g

Masti (%) - 25.5 %

Zasićene masti - 3.5 g

Holesterol - 80 mg

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 3.5 %

Ugljeni hidrati - 18.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 21 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

24

Vreme pripreme

90 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Fil:
    • 200 g šećera
    • 1 vanil šećer
    • 150 g crne cokolade (70% kakaa)
    • 250 g putera
    • 4 jaja
  • Grilijaš glazura:
    • 100 g šećera
    • 5 g putera ili margarina
  • Kora:
    • 8 kašika šećera
    • 8 kašika brašna
    • prašak za pecivo
    • 8 jaja