Toggle Navigation

 

Džin tonik tart pita

Za "Tart" istorijski podaci kažu da je nastao u Egiptu u osamnaestom veku i tada se pravio kao brza poslastica. Nakon toga se sreće u Italiji, da bi ga Francuzi doveli do savršenstva i danas poznatog oblika.

Plativoo
Priprema

Umesiti testo od 200 g prosejanog brašna, 35 g šećera u prahu, 75 g hladnog neslanog putera (u komadićima) i 2 kašike rendane kore od limuna. Dodati žumance i 60 ml hladnog „Tonic water“-a i još malo umesiti testo pa formirati loptu, uviti u foliju pa ostaviti u frižideru da se ohladi oko pola sata. Zagrejati rernu na 180°C.

Nauljiti okrugao kalup sa rebrastim obodom. Izvaditi testo iz frižidera, oklagijom razvaljati na debljinu 5 mm i staviti u kalup. Vratiti u frižider na još 15 minuta. Izvaditi, izbockati testo viljuškom, staviti preko papir za pečenje i sipati pirinač ili pasulj (zbog težine, da testo previše ne naraste, tj.da se ne naduva). Peći 10 minuta, zatim izvaditi iz rerne, skloniti papir i pirinač i peći još 5 minuta dok testo ne dobije zlatnu boju. Izvaditi da se ohladi.

Za krem umutiti 4 jajeta sa 165 g šećera, 1 kašikom rendane korice limuna i 185 ml isceđenog soka od limuna, 150 ml slatke pavlake i 60 ml džina. Filovati kremom pečeno testo i peći oko 20-25 minuta, taman dok se ne stegne.

U međuvremenu, za sirup staviti u tiganj 150 g šećera, 250 ml „Tonic water“-a i sok od dva limuna, zagrejati na laganoj vatri i kuvati uz neprestano mešanje, dok se šećer ne rastopi. Dodati 60 ml džina i kuvati na laganoj vatri još 5-10 minuta dok se sirup ne zgusne. Potpuno ohladiti sirup.

Preliti sirupom pitu, rashladiti i servirati.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 160 g

Energetska vrednost porcije - 430 kcal

Belančevine - 7 g

Belančevine (%) - 6 %

Masti - 18 g

Masti (%) - 36 %

Zasićene masti - 10 g

Holesterol - 176 mg

Ugljeni hidrati - 54 g

Ugljeni hidrati (%) - 58 %

Natrijum - 92 mg

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 80 g

Energetska vrednost porcije - 215 kcal

Belančevine - 3.5 g

Belančevine (%) - 3 %

Masti - 9 g

Masti (%) - 18 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 88 mg

Ugljeni hidrati - 27 g

Ugljeni hidrati (%) - 29 %

Natrijum - 46 mg

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

8

Vreme pripreme

60 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Testo:
    • 200 g brašna
    • 35 g šećera u prahu
    • 75 g hladnog putera iseckanog na kockice
    • 2 kašičice rendane kore od limuna
    • 1 žumance
    • 60 ml tonic watera
  • Krem:
    • 4 jajeta
    • 165 g šećera
    • 1 kašika rendane kore od limuna
    • 185 ml soka od limuna
    • 150 ml slatke pavlake
    • 60 ml džina
  • Preliv:
    • 150 g šećera
    • sok od 2 limuna
    • 60 ml džina
    • 250 ml tonic watera