Toggle Navigation

 

Karamel makiato sladoled

Suvo grožđe predstavlja veoma značajan izvor energije, hranljivih materija, vitamina i dijetnih vlakana. U 100 g suvog grožđa ima više od 320 kcal, a sve hranljive i zaštitne materije, osim vitamina C se nalaze u većoj koncentraciji u odnosu na sveže grožđe. 

Plativoo
Priprema

Šećer karamelizovati do braon boje.

Uliti mleko i kuvati dok se karamel ne rastopi skroz, zatim dodati kafu, grožđe i rum i ohladiti.

Umutiti slatku pavlaku u šlag, dodati karamel i promešati. Staviti smesu u zamrzivač da se stegne.

Kašikom za sladoled vaditi kugle, servirati u čaše i preliti karamel topingom. 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 160 g

Energetska vrednost porcije - 440 kcal

Natrijum - 46 mg

Masti - 24 g

Masti (%) - 49 %

Zasićene masti - 16 g

Holesterol - 79 mg

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 3 %

Ugljeni hidrati - 49 g

Ugljeni hidrati (%) - 48 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 80 g

Energetska vrednost porcije - 220 kcal

Natrijum - 23 mg

Masti - 12 g

Masti (%) - 24.5 %

Zasićene masti - 8 g

Holesterol - 39.5 mg

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 1.5 %

Ugljeni hidrati - 24.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 24 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

15 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 2 kašicice instant kafe
    • 200 g šećera
    • 200 ml mleka
    • 400 ml slatke pavlake
    • 100 g suvog grožda
    • 40 ml ruma