Toggle Navigation

 

Koh od griza

Pšenični griz ili krupica, izrađuje se u različitim veličinama zrna, pa prema finoći razlikujemo grub, srednji i fini griz, a po sastavu griz od tvrde i meke pšenice. Od griza se daljom meljavom dobija oštro brašno koje se često koristi u poslastičarstvu za izradu biskvita, keksa, pita i kremova. 

Plativoo
Priprema

Čvrsto umutiti sneg od belanaca, dodati šećere i još mutiti. Zatim dodavati jedno po jedno žumance, narendanu koru limuna i griz.

Sipati smesu u nauljen pleh i staviti da se peče u rernu na 200*C, oko 30 minuta.

Dotle skuvati mleko sa šećerom i preliti kasnije vreo kolač.

Staviti u frižider i ostaviti da se koh dobro ohladi.  

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 135 g

Energetska vrednost porcije - 200 kcal

Natrijum - 90 mg

Masti - 4 g

Masti (%) - 17 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 116 mg

Belančevine - 9 g

Belančevine (%) - 18 %

Ugljeni hidrati - 32 g

Ugljeni hidrati (%) - 65 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 67.5 g

Energetska vrednost porcije - 100 kcal

Natrijum - 45 mg

Masti - 2 g

Masti (%) - 8.5 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 58 mg

Belančevine - 4.5 g

Belančevine (%) - 9 %

Ugljeni hidrati - 16 g

Ugljeni hidrati (%) - 32.5 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

10

Vreme pripreme

40 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Preliv:
    • 1 l mleka
    • 4 kašike šećera
    • 1 vanil šećer
  • Ostali sastojci:
    • 6 jaja
    • 6 kašika šećera
    • 10 g vanil šećera
    • 12 kašika griza
    • limunova korica