Toggle Navigation

 

Kolač sa kruškama i džemom od kajsija

U našem podneblju kruška je izuzetno cenjeno voće. U 100 g ploda kruške ima do 60 kcal, od toga najviše ugljenih hidrata, i to fruktoze, zbog čega se ne isključuje iz jelovnika dijabetičara. Mogu je koristiti i osobe sa povišenim holesterolom.

Plativoo
Priprema

Kruške oljuštiti, odstraniti semenke i iseckati ih na kockice. Staviti kruške u posudu i preliti sokom od limuna da ne bi pocrnele. Penasto umutiti puter i jaja, sjediniti i dodati šećer. U smesu dodati brašno i prašak za pecivo, promešati i dodati kruške. Smesu sjediniti i razliti u podmazan kalup. Kolač peći u rerni zagrejanoj na 180°C oko 50 minuta. Kolač izvaditi iz rerne, ohladiti i premazati džemom od kajsija. Slatku pavlaku umutiti u šlag. Kolač iseći, dekorisati šlagom, servirati i poslužiti.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 200 g

Energetska vrednost porcije - 455 kcal

Natrijum - 267 mg

Masti - 22 g

Masti (%) - 42 %

Zasićene masti - 12 g

Holesterol - 165 mg

Belančevine - 6 g

Belančevine (%) - 5 %

Ugljeni hidrati - 62 g

Ugljeni hidrati (%) - 53 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 100 g

Energetska vrednost porcije - 227.5 kcal

Natrijum - 133.5 mg

Masti - 11 g

Masti (%) - 21 %

Zasićene masti - 6 g

Holesterol - 82.5 mg

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 2.5 %

Ugljeni hidrati - 31 g

Ugljeni hidrati (%) - 26.5 %

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

8

Vreme pripreme

35 min.

Sastojci

    • 500 g krušaka
    • 100 g putera
    • sok od jednog limuna
    • 150 g pšeničnog brašna
    • 150 g šećera
    • 4 jaja
    • 200 g džema od kajsija
    • 200 ml slatke pavlake
    • 1 prašak za pecivo