Toggle Navigation

 

Limun mafini

Kada kupujete pomorandže, limun i ostalo voće iz grupe citrusa ili agruma, birajte plodove koji su teži u odnosu na svoju veličinu, kao i one sa tanjom korom. To je siguran znak da su sočni. Citrusi se na sobnoj temperaturi mogu održati od tri do sedam dana, a u frižideru od dve nedelje do mesec dana.

Priprema

Penasto umutiti jaja sa šećerom pa dodati margarin, kiselo mleko, rendanu koru od limuna i mleko. U smesu postepeno dodavati brašno, prašak za pecivo i kokos. Razliti u kalup za mafine (nauljen ili premazan margarinom) i peći u rerni zagrejanoj na 180°C oko pola sata. Dok se mafini peku skuvati sirup od vode, šećera, soka od limuna i rendane kore od limuna. Vruće mafine preliti sirupom, ostaviti da se malo prohlade, a zatim ih izvaditi iz kalupa i servirati.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 70 g

Energetska vrednost porcije - 180 kcal

Natrijum - 67 mg

Masti - 7 g

Masti (%) - 35 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 31 mg

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 7 %

Ugljeni hidrati - 27 g

Ugljeni hidrati (%) - 58 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 35 g

Energetska vrednost porcije - 90 kcal

Natrijum - 33.5 mg

Masti - 3.5 g

Masti (%) - 17.5 %

Zasićene masti - 2.5 g

Holesterol - 15.5 mg

Belančevine - 1.5 g

Belančevine (%) - 3.5 %

Ugljeni hidrati - 13.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 29 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

24

Vreme pripreme

60 min.

Sastojci

  • Testo:
    • 2 jaja
    • 200 g šećera
    • 125 g margarina
    • 180 ml kiselog mleka
    • 50 ml mleka
    • 2 kašike rendane kore od limuna
    • 360 g brašna
    • 90 g kokosa
    • 0.5 kesice praška za pecivo
  • Preliv:
    • 100 g šećera
    • 60 ml vode
    • 80 ml soka od limuna
    • 2 kašike rendane kore od limuna
Ključne reči:
jaja limun margarin kiselo mleko