Toggle Navigation

 

Oranž torta

Pomorandža voće bogova sadrži najveći procenat antioksidanasa od svih ostali voćki. Koristiti se sve za jelo: kora, plod i cvet. Prelivanjem jela od mesa i variva sokom od pomorandže pospešuje se bolje varenje u samom organizmu, a samim tim i dobija lepši ukus samog jela. 

Priprema

Umutiti šećer i margarin penasto. Dodavati uz stalno mućenje jedno po jedno jaje. Zatim sipati brašno, kakao i prašak za pecivo. Na kraju dodati rastopljenu čokoladu. Promešati, razliti u podmazan kalup i ispeći u rerni na 180*C, oko 40 minuta. Koru ohladiti i preseći na dva dela.

Umutiti 2 žumanceta i šećer. Uliti sok od pomorandže i promešati.

U činijici razmutiti želatin sa malo vode i ostaviti da odstoji. Zatim ga umešati u krem.

Umutiti pavlaku, odvojiti deo za dekoraciju, a ostatk sjediniti sa kremom.

Belanca ulupati u čvrst šaum i lagano sjediniti sa kremom. Ohladiti krem.

U kalup staviti jednu koru, rasporediti krem, preklopiti drugom korom i ostaviti da se stegne. Skinuti kalup, ukrasiti šlagom i komadima pomorandže.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 350 g

Energetska vrednost porcije - 250 kcal

Natrijum - 250 mg

Masti - 14 g

Masti (%) - 46 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 80 mg

Belančevine - 5 g

Belančevine (%) - 8 %

Ugljeni hidrati - 32 g

Ugljeni hidrati (%) - 47 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 175 g

Energetska vrednost porcije - 125 kcal

Natrijum - 125 mg

Masti - 7 g

Masti (%) - 23 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 40 mg

Belančevine - 2.5 g

Belančevine (%) - 4 %

Ugljeni hidrati - 16 g

Ugljeni hidrati (%) - 23.5 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

16

Vreme pripreme

40 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Kora:
    • 180 g margarina
    • 180 g šećera
    • 200 g brašna
    • 10 g praška za pecivo
    • 50 g čokolade za kuvanje
    • 4 jaja
    • 1 kašika kakaa
  • Krem:
    • 50 g šećera
    • 200 ml ceđenog soka od pomorandže ili đusa
    • 20 g želatina
    • 45 ml vode
    • 2 jaja
  • Dekoracija:
    • 2 pomorandže
    • 300 ml slatke pavlake