Toggle Navigation

 

Pišinger

Margarin je proizvod koji se dobija od biljnih ulja i zato ne sadrži holesterol. Međutim, kao i puter, čvrsti margarin sadrži oko 80% masnoća i veoma je kaloričan, a sadrži i „trans“ masne kiseline koje se nepovoljno odražavaju na zdravlje srca, pa je preporuka da se koristi razumno i umereno.

Priprema

Skuvati puding u mleku i ostaviti da se ohladi. Umutiti margarin sa šećerom u prahu, umešati u puding, dodati mlevene orahe i dobijenom smesom filovati oblatne, te ih ostaviti da se ohlade. Čokoladu sa uljem otopiti na pari da se dobije glazura. Ohlađene oblatne iseći na pravougaonike pa svaki komad umakati u glazuru. Servirati na tanjir i poslužiti.
Čvrsti margarini su nezamnljivi u pekarstvu i poslastičarstvu, i veoma se često koriste kao zamena za puter. Margarin i puter se čuvaju u frižideru ili u zamrzivaču, jer vrlo lako mogu da oksidišu i užegnu.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 90 g

Energetska vrednost porcije - 315 kcal

Natrijum - 225 mg

Masti - 24 g

Masti (%) - 68 %

Zasićene masti - 7 g

Holesterol - 2 mg

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 3 %

Ugljeni hidrati - 24 g

Ugljeni hidrati (%) - 29 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 45 g

Energetska vrednost porcije - 157.5 kcal

Natrijum - 112.5 mg

Masti - 12 g

Masti (%) - 34 %

Zasićene masti - 3.5 g

Holesterol - 1 mg

Belančevine - 1.5 g

Belančevine (%) - 1.5 %

Ugljeni hidrati - 12 g

Ugljeni hidrati (%) - 14.5 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 1 pakovanje oblatni
    • 1 kesica pudinga od čokolade
    • 500 ml obranog mleka
    • 125 g šećera u prahu
    • 250 g margarina
    • 50 g mlevenih oraha
    • 100 g crne čokolade
    • 2 kašike ulja
Ključne reči:
oblatne orasi cokolada mleko