Toggle Navigation

 

Pita sa kokosom

Danas je u svetu poznato nekoliko vrsta drveta kokosove palme, neke prirodne, dok su ukrštanjem nastale nove vrste. Kokosova palma može da naraste do visine od 25 do 30 metara.

Plativoo
Priprema

Umutiti jaja sa šećerom i uljem. Dodati kiselu pavlaku, prašak za pecivo i kokosovo brašno, promešati i napraviti fil.

Staviti četiri kore jednu preko druge, premazati filom i uviti u rolat. Ređati u tepsiju obloženu papirom za pečenje, premazati uljem i peći u rerni zagrejanoj na 200°C oko pola sata.

Skuvati sirup od vode, šećera, vanil šećera i soka od limuna.

Toplim sirupom preliti gotovu pitu i ostaviti da se ohladi do serviranja.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 100 g

Energetska vrednost porcije - 230 kcal

Belančevine - 1 g

Belančevine (%) - 5 %

Masti - 6 g

Masti (%) - 46 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 14 mg

Ugljeni hidrati - 15 g

Ugljeni hidrati (%) - 49 %

Natrijum - 80 mg

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 50 g

Energetska vrednost porcije - 115 kcal

Belančevine - 0.5 g

Belančevine (%) - 2.5 %

Masti - 3 g

Masti (%) - 23 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 7 mg

Ugljeni hidrati - 7.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 24.5 %

Natrijum - 40 mg

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

20

Vreme pripreme

45 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Za prelivanje:
    • 200 g šećera
    • 200 ml vode
    • 1 kesica vanil-šecera
    • sok od jednog limuna
  • Ostali sastojci:
    • 500 g tankih kora za pitu
    • 200 g kokosovog brašna
    • 200 g kisele pavlake
    • 100 ml ulja
    • 3 jaja
    • 1 prašak za pecivo
    • 200 g šećera