Toggle Navigation

 

Pita sa kruškama

Kruške možete koristiti za pripremu kolača, kozumirati ih sveže, cediti ih u sokove. Ako ste isekli kruške na parčad potopite ih u vodu u kojoj ste dodali limunov sok kako bi zadržale prirodnu boju.

Plativoo
Priprema

Suvo grožđe potopiti u vodu.

U činiji umutiti jaje, brašno, cimet, 50 g putera i prstohvat soli sa 125 ml vode. Testo izraditi, podeliti na dve jufke i ostaviti oko pola sata na toplom mestu da odstoji.

Prezlu propržiti na preostalom puteru, dodati izrendane kruške, oceđeno suvo grožđe, mlevene bademe, cimet i šećer.

Testo razvući rukom na tanak list, premazati nadevom od krušaka, uviti u rolnu, staviti u tepsiju, premazati uljem i peći u rerni zagrejanoj na 180*C, oko 40 minuta.

Gotovu i ohlađenu pitu posuti šećerom u prahu. 

 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 5 %

Masti - 11 g

Masti (%) - 40 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 34 mg

Ugljeni hidrati - 36 g

Ugljeni hidrati (%) - 55 %

Natrijum - 66 mg

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Belančevine - 1.5 g

Belančevine (%) - 2.5 %

Masti - 5.5 g

Masti (%) - 20 %

Zasićene masti - 2.5 g

Holesterol - 17 mg

Ugljeni hidrati - 18 g

Ugljeni hidrati (%) - 27.5 %

Natrijum - 33 mg

Vlakna - 2 g

Broj osoba

20

Vreme pripreme

90 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Testo:
    • 250 g brašna
    • 1 jaje
    • 1 kašika ulja
    • 125 ml vode
    • 50 g putera
    • so,
  • Nadev:
    • 200 g putera
    • 4 kašike prezle
    • 100 g šećera
    • 100 g suvog grožda
    • 2 kg krušaka
    • 75 g mlevenih badema
    • 1 kašičica cimeta