Toggle Navigation

 

Polumeseci od oraha (orasnice)

Za orasnice uvek treba da pripremite i mlevene i seckane orahe. Polovinu seckanih oraha stavite u belanca, a drugu polovinu ostavite kako bi ste oblikovane polumesece u njih uvaljali. Prilikom pečenja, orasnice treba više da se suše, nego da se peku.

Priprema

Skuvati masu od belanaca, šećera i mlevenih oraha.

Masu mešati dok se ne sjedini, skinuti sa vatre, malo prohladiti i dodati brašno.

Od ohlađene mase kašičicom vaditi kuglice koje se uvaljaju u krupno seckane orahe i rukom oblikovati orasnice.

Ređati ih u pleh i sušiti u rerni na 120*C 20 minuta.

Gotove orasnice servirati na tanjir.

 

Osobe koje nisu gojazne i nemaju šećernu bolest ili pak ne unose namirnice životinjskog porekla, se mogu ponekad zasladiti orasnicama. Naravno, treba voditi računa o količini jer su orasi visokoenergetske namirnice.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 50 g

Energetska vrednost porcije - 210 kcal

Natrijum - 18 mg

Masti - 13 g

Masti (%) - 54 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 8 %

Ugljeni hidrati - 20 g

Ugljeni hidrati (%) - 38 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 25 g

Energetska vrednost porcije - 105 kcal

Natrijum - 9 mg

Masti - 6.5 g

Masti (%) - 27 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 4 %

Ugljeni hidrati - 10 g

Ugljeni hidrati (%) - 19 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

10

Vreme pripreme

40 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 3 belanaca
    • 150 g šećera
    • 100 g mlevenih oraha
    • 20 g brašna