Toggle Navigation

 

Knedle od sira

Svež kravlji sir se dobija se tradicionalnim postupkom od kravljeg mleka i zatim se oblikuje ceđenjem kroz gazu ili cediljku. Bele je boje, rastresite konzistencije, mekan, maziv, svojstvenog aromatičnog mirisa i blago kiselkastog ukusa. Umereno zaslađen i začinjen, sir je odličan desert poslužen sa voćem i voćnim prelivima.

Priprema

Sir, šećer i sok od limuna dobro izmešati. Seckane orahe i želatin pripremljen po uputstvu sa kesice dodati siru. Sve dobro promešati i ostaviti da odstoji u frižideru sat vremena. Kašikom oblikovati knedle i servirati u plitak tanjir zajedno sa malinama. Knedle posuti izrendanom korom limuna, a maline preliti likerom od višnje.

 

Svež sitni sir se može kupiti na pijaci, no uz dužno poštovanje prema proizvođačima; nije preporučljiv ako ga konzumirate bez prethodne termičke obrade jer može biti kontaminiran mikroorganizmima. Za poslastice koje se termički ne obrađuju, preporučuje se sir od pasterizovanog mleka.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 145 g

Energetska vrednost porcije - 190 kcal

Natrijum - 25 mg

Masti - 6 g

Masti (%) - 28 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 3 mg

Belančevine - 16 g

Belančevine (%) - 34 %

Ugljeni hidrati - 17 g

Ugljeni hidrati (%) - 38 %

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 72.5 g

Energetska vrednost porcije - 95 kcal

Natrijum - 12.5 mg

Masti - 3 g

Masti (%) - 14 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 1.5 mg

Belančevine - 8 g

Belančevine (%) - 17 %

Ugljeni hidrati - 8.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 19 %

Vlakna - 2 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 250 g sitnog sira od obranog mleka
    • 2 kašike iseckanih oraha
    • 2 kašike žutog šećera
    • 1 kašika soka od limuna
    • 6 listica želatina
    • 1 kašika rendane kore od limuna
    • 1 kašika likera od višnje
    • 200 g malina