Toggle Navigation

 

Rafaelo kuglof

Pretpostavlja se da kokos potiče iz Malezijskog arhipelaga i da se tropskim područjem proširio plutajući morem. Njegovo hranljivo i sočno meso je zaštićeno tvrdim, tamnosmeđim i dlakavim slojem koji na dnu ima tri rupe koje podsećaju na ljudsko lice. To je razlog zašto su ga Portugalci nazvali „koko“, što znači „nasmešeno lice“.

Plativoo
Priprema

Belu čokoladu rastopiti sa puterom uz stalno mešanje i ostaviti da se prohladi.

Umutiti belanca sa 50 g šećera, a žumanca sa preostalim šećerom.

U žumanca dodati prohlađenu čokoladu sa puterom i umutiti.

Dodati i brašno, kokos i prašak za pecivo, promešati i dodati kokosovo mleko.

U umućenu smesu polako dodati umućena belanca i promešati.

Kalup podmazati puterom, posuti prezlom, razliti smesu i peći u rerni zagrejanoj na 180°C oko 50 minuta.

Rastopiti čokoladu sa slatkom pavlakom i napraviti glazuru.

Pečeni kuglof prohladiti, izvaditi iz kalupa i staviti na tacnu za serviranje.

Preliti glazurom, posuti kokosom i ohladiti.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 70 g

Energetska vrednost porcije - 255 kcal

Natrijum - 127 mg

Masti - 17 g

Masti (%) - 60 %

Zasićene masti - 12 g

Holesterol - 53 mg

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 5 %

Ugljeni hidrati - 23 g

Ugljeni hidrati (%) - 35 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 35 g

Energetska vrednost porcije - 127.5 kcal

Natrijum - 63.5 mg

Masti - 8.5 g

Masti (%) - 30 %

Zasićene masti - 6 g

Holesterol - 26.5 mg

Belančevine - 1.5 g

Belančevine (%) - 2.5 %

Ugljeni hidrati - 11.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 17.5 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

20

Vreme pripreme

90 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Glazura:
    • 80 g bele čokolade
    • 3 kašike slatke pavlake
  • Kora:
    • 150 g putera
    • 3 jaja
    • 150 g šećera
    • 150 g pšeničnog brašna
    • 200 g kokosa
    • 1 prašak prašak za pecivo
    • 250 ml kokosovog mleka
    • 150 g bele čokolade