Toggle Navigation

 

Rolat sa kestenom

Kesten pripada koštunjavom voću, ali se po sastavu bitno razlikuje od ostalih plodova iz ove grupe po visokom sadržaju ugljenih hidrata, posebno skroba, manjem udelu masti u odnosu na uljima bogato koštunjavo voće i po prisustvu manje količine vitamina C.

Priprema

Belanca umutiti u čvrst sneg. Žumanca penasto umutiti mikserom, dodati šećer, kesten pire, brašno, kakao i rum. U smesu dodati sneg od belanaca i kašikom lagano promešati sastojke. Razliti koru u pripremljen pleh i peći, bez otvaranja rerne, oko 20 minuta na 200°C. Toplu koru uviti u pamučnu vlažnu krpu i ohladiti. Mikserom umutiti slatku pavlaku. Penasto umutiti puter, dodati šećer u prahu, kesten pire, slatku pavlaku i rum. Fil dobro promešati, odviti koru i premazati filom. Uviti u rolat, premazati glazurom od čokolade i putera i ohladiti.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 40 g

Energetska vrednost porcije - 120 kcal

Natrijum - 36 mg

Masti - 6 g

Masti (%) - 46 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 48 mg

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 6 %

Ugljeni hidrati - 14 g

Ugljeni hidrati (%) - 48 %

Vlakna - 0 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 20 g

Energetska vrednost porcije - 60 kcal

Natrijum - 18 mg

Masti - 3 g

Masti (%) - 23 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 24 mg

Belančevine - 1 g

Belančevine (%) - 3 %

Ugljeni hidrati - 7 g

Ugljeni hidrati (%) - 24 %

Vlakna - 0 g

Broj osoba

30

Vreme pripreme

40 min.

Sastojci

  • Kora:
    • 5 jaja
    • 120 g šećera
    • 120 g kesten pirea
    • 2 kašike kakaa
    • 1 kašika brašna
    • 1 kašika ruma
  • Fil:
    • 100 g šećera u prahu
    • 100 g putera
    • 300 g kesten pirea
    • 1 kašika ruma
    • 100 ml slatke pavlake
  • Glazura:
    • 100 g crne čokolade
    • 10 g putera