Toggle Navigation

 

Rozenka sa makom

U sitnim crnim semenkama maka se nalazi mnoštvo minerala. Sadrži još i jod, mangan, magnezijum, cink i bakar, tiamin, riboflavin, lecitin, oksalatne kiseline i amorfne alkoloide.

Priprema

Prokuvati mleko sa šećerom i dok je još toplo dodati ostale sastojke: mleveni mak, keks, puter, maragrin i vanil-šećer.

Mešati fil dok se puter i margarin ne rastope i izmešaju sa ostalim sastojcima.

Prohlađenim filom premazivati kore u ravnomernom tankom sloju.

Poslednju, gornju koru ostaviti nenafilovanu.

Kolač prekriti folijom, pritisnuti daskom i ostaviti da omekša, odnosno da kore upiju fil. Skinuti dasku i foliju sa rozenke, premazati i gornju koru preostalim filom i ostaviti da se stegne.

Rozenku sa makom iseći na kockice, servirati i poslužiti.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 35 g

Energetska vrednost porcije - 100 kcal

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 7 %

Masti - 4 g

Masti (%) - 32 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 3 mg

Ugljeni hidrati - 16 g

Ugljeni hidrati (%) - 61 %

Natrijum - 141 mg

Vlakna - 0 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 17.5 g

Energetska vrednost porcije - 50 kcal

Belančevine - 1 g

Belančevine (%) - 3.5 %

Masti - 2 g

Masti (%) - 16 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 1.5 mg

Ugljeni hidrati - 8 g

Ugljeni hidrati (%) - 30.5 %

Natrijum - 70.5 mg

Vlakna - 0 g

Broj osoba

100

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 1 pakovanje rozen kora
    • 1 l mleka
    • 500 g šećera
    • 700 g mlevenog maka
    • 500 g mlevenog keksa
    • 125 g margarina
    • 125 g putera
    • 3 kesice vanil šećera