Toggle Navigation

 

Santana torta

Ekspandirani pirinač je čest sastojak poslastica. Birajte onaj koji ne sadrži veštačke boje, arome ili konzervanse. Obogaćen vitaminima i gvožđem, ekspandirani pririnač je lagana i lako probavljiva namirnica, visoke nutritivne vrednosti.

Plativoo
Priprema

Izmiksirati margarin, dodati uz stalno mešanje jaja, šećer, prašak za pecivo, kiselo mleko, brašno i mlevene orahe. Smesu sipati u pripremljen kalup i staviti da se peče 25 minuta u zagrejanoj rerni na 200*C. U činijicu odvojiti deo mleka, staviti puding prah i promešati. Ostatak mleka skuvati, dodati razmućen puding i kuvati dok se ne zgusne. U ohlađen puding staviti sitan sir, šećer u prahu, ekspandiran pirinač i dobro promešati. Filom premazati koru i odgore narendati na krupno čokoladu.
Ukoliko želite da bez posledica po svoje zdravlje i figuru uživate u ovoj poslastici, planirajte i odgovarajuću fizičku aktivnost. Primera radi da bi potrošili 350 kcal koliko ima jedno parče ove torte, treba da igrate tenis oko 60 minuta ili šetate oko 100 minuta.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 115 g

Energetska vrednost porcije - 340 kcal

Natrijum - 210 mg

Masti - 15 g

Masti (%) - 40 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 24 mg

Belančevine - 7 g

Belančevine (%) - 8 %

Ugljeni hidrati - 44 g

Ugljeni hidrati (%) - 52 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 57.5 g

Energetska vrednost porcije - 170 kcal

Natrijum - 105 mg

Masti - 7.5 g

Masti (%) - 20 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 12 mg

Belančevine - 3.5 g

Belančevine (%) - 4 %

Ugljeni hidrati - 22 g

Ugljeni hidrati (%) - 26 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 300 g brašna
    • 200 g šećera
    • 2 jaja
    • 1 kesica praška za pecivo
    • 350 ml kiselog mleka
    • 150 g margarina
    • 200 g mlevenih oraha
    • 100 g ekspandiranog pirinča
    • 1 kesica pudinga od vanile
    • 300 ml mleka
    • 200 g šećera u prahu
    • 250 g sitnog sira od obranog mleka
    • 100 g rendane čokolade (za posipanje)