Toggle Navigation

 

Štrudla sa orasima

Zreli orasi su dragoceni za zdravlje srca, jer samo šaka oraha dnevno smanjuje rizik od koronarnih bolesti za 11%. Zahvaljujući polinezasićenim i omega-3 masnim kiselinama koje sadrže, orasi regulišu odnos dobrog i lošeg holesterola pa na taj način sprečavaju stvaranje tromba u krvnim sudovima.

Plativoo
Priprema

Svež kvasac izmrviti, posuti šećerom, preliti toplim mlekom i ostaviti da uskisne. U posudu staviti brašno, margarin, šećer, vanil-šećer, rendanu koru od limuna, žumanca, jaje, jogurt i pripremljen kvasac. Umesiti glatko i vazdušasto testo i ostaviti na toplom mestu oko pola sata da se udvostruči. Mlevene orahe pomešati sa šećerom, suvim grožem, rendanom korom pomorandže i vanil-šećerom, preliti vrelim mlekom i promešati. Testo podeliti na dva dela, razvući oklagijom na list debljine 1 cm, premazati filom od oraha i uviti u rolat. Staviti u tepsiju obloženu papirom za pečenje, premazati po želji žumancem i ostaviti da odstoji oko 20 minuta. Štrudlu peći u rerni zagrejanoj na 200°C oko 20 minuta, zatim sniziti temperaturu na 180°C i peći još 10-ak minuta. Gotovu štrudlu ohladiti, posuti šećerom u prahu i iseći.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 70 g

Energetska vrednost porcije - 260 kcal

Natrijum - 32 mg

Masti - 15 g

Masti (%) - 51 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 38 mg

Belančevine - 5 g

Belančevine (%) - 8 %

Ugljeni hidrati - 27 g

Ugljeni hidrati (%) - 41 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 35 g

Energetska vrednost porcije - 130 kcal

Natrijum - 16 mg

Masti - 7.5 g

Masti (%) - 25.5 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 19 mg

Belančevine - 2.5 g

Belančevine (%) - 4 %

Ugljeni hidrati - 13.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 20.5 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

30

Vreme pripreme

90 min.

Sastojci

  • Testo:
    • 40 g svežeg kvasca
    • 100 ml mleka
    • 125 g margarina
    • 400 g pšeničnog brašna
    • 50 g šećera
    • 1 jaje
    • 3 žumanca
    • 1 vanil-šecer
    • 50 ml jogurta
    • 1 limun
  • Nadev:
    • 500 g mlevenih oraha
    • 200 g šećera
    • 120 ml vrelog mleka
    • 100 g suvog grožda
    • 1 pomorandža
    • 1 vanil šećer