Toggle Navigation

 

Torta od pomorandže

Pomorandža, voće bogova! Kod nje je sve jestivo, kako plod, tako i kora i cvet...

Plativoo
Priprema

Razdvojiti žumanca od belanaca. Od belanaca umutiti šaum, a u žumanca dodati brašno, prašak za pecivo, šećer, narendanu koru i sok od 1 pomorandže i mutiti dok se ne dobije smesa gušća od smese za palačinke.

Spojiti šaum sa smesom od žumanaca, razliti u kalup i peći u rerni zagrejanoj na 180*C oko 20 minuta.

Za fil narendati koru od 2 pomorandže, dodati slatku i kiselu pavlaku, šećer i 200 ml đusa od pomorandže i dobro umutiti. Fil ostaviti da se dobro ohladi.

Pečenu koru iseći na dva dela. Donju koru preliti đusom, premazati filom i preklopiti drugom korom. I gornju koru preliti đusom, premazati preostalim filom i dekorisati isečenom pomorandžom.

Tortu do posluženja ostaviti na hladnom mestu.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 190 g

Energetska vrednost porcije - 225 kcal

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 7 %

Masti - 10 g

Masti (%) - 41 %

Zasićene masti - 6 g

Holesterol - 74 mg

Ugljeni hidrati - 30 g

Ugljeni hidrati (%) - 52 %

Natrijum - 119 mg

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 95 g

Energetska vrednost porcije - 112.5 kcal

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 3.5 %

Masti - 5 g

Masti (%) - 20.5 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 37 mg

Ugljeni hidrati - 15 g

Ugljeni hidrati (%) - 26 %

Natrijum - 59.5 mg

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

20

Vreme pripreme

60 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Kora:
    • 4 jaja
    • 4 kašike brašna
    • 1 prašak za pecivo
    • 100 g šećera
  • Fil:
    • 500 ml slatke pavlake
    • 500 g kisele pavlake
    • 800 ml soka od pomorandže
    • 100 g šećera
  • Ostali sastojci:
    • 1500 g pomorandži