Toggle Navigation

 

Jednostavna torta sa ananasom

Anananas je voće koje se u našoj zemlji konzumira uglavnom kao konzervirano voće u slatkom sirupu. Energetska vrednost 100 g svežeg ananasa je oko 50 kcal, a konzervisanog, u zavisnosti od slasti sirupa, prosečno oko 90 kcal.

Priprema
Umutiti maslac sa 4 žumanca i 100 g šećera. Dodati brašno i čvrst sneg od 3 belanca. Sve dobro izmešati izliti u kalup. Peći dok patišpanj ne bude gotov.
 
Ostaviti u kalupu. Kockice ananasa poređati po površini.
 
Umutiti čvrst sneg od 8 belanaca i 100 g šećera i preliti preko torte i zapeći u rerni.
 
Do serviranja držati u frižideru.
Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 90 g

Energetska vrednost porcije - 230 kcal

Natrijum - 107 mg

Masti - 10 g

Masti (%) - 40 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 94 mg

Belančevine - 5 g

Belančevine (%) - 9 %

Ugljeni hidrati - 29 g

Ugljeni hidrati (%) - 51 %

Vlakna - 6 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 45 g

Energetska vrednost porcije - 115 kcal

Natrijum - 53.5 mg

Masti - 5 g

Masti (%) - 20 %

Zasićene masti - 2.5 g

Holesterol - 47 mg

Belančevine - 2.5 g

Belančevine (%) - 4.5 %

Ugljeni hidrati - 14.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 25.5 %

Vlakna - 3 g

Broj osoba

12

Vreme pripreme

60 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Kora:
    • 125 g putera
    • 125 g brašna
    • 350 g ananasa iz konzerve
    • 4 žumanca
    • 3 belaceta
    • 200 g šećera
  • Šne:
    • 8 belanceta
    • 100 g šećera
Ključne reči:
torta ananas puter belance